Informatie en advies over verbouwsubsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Door het aanschaffen van een warmtepomp kan je je warme water en verwarming milieuvriendelijker maken. Het werkt als een alternatief voor je cv ketel. Als je een warmtepomp aanschaft kom je in aanmerking voor subsidie van de overheid en een lagere belasting op je elektriciteit.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp neemt de warmte uit de lucht, bodem en grondwater en waardeert dit op met een motor tot de juiste temperatuur. Je bent dus wel iets meer elektriciteit kwijt met een waterpomp, maar het verschil is dat je veel minder CO2 uitstoot hebt. Een verwarming stoot 50 procent minder uit  en het aantal huizen met een warmtepomp in Nederland groeit.

De kosten van een warmtepomp

De volgende tabel geeft de gemiddelde kosten weer, inclusief BTW en installatie, van de verschillende soorten warmtepompen op de markt. De soorten warmtepomp zijn geschikt voor verschillende situaties en leveren allemaal een ander rendement op. Als je geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een warmtepomp is het verstandig hier goed onderzoek naar te doen.

Soort warmtepomp Prijs
Lucht – lucht warmtepomp €4000 – €8000
Hybride warmtepomp €5000 – €7000
Lucht – water warmtepomp €10.000 – €15.000
Water – water warmtepomp €15.000  – €20.000
Grond – water warmtepomp €15.000 – €25.000

Subsidie waterpompen 2016

Sinds dit jaar kan je voor het aanschaffen van een waterpomp subsidie aanvragen. Voor een hybride warmtepomp die ongeveer €3600 tot €5500 kost, krijg je ongeveer €1000 tot €1500 terug en deze bedragen zijn verschillend per type pomp. Voor een elektrische pomp kan deze subsidie bijvoorbeeld oplopen tot €2150 – €4000. Voordat je een pomp koopt is het verstandig je huis volledig te isoleren, waar ook een subsidie voor beschikbaar is.

Voorwaarden van de subsidie

Er is een lijst van warmtepompen die in aanmerking komen voor deze subsidie. Zorg er dus voor dat jouw pomp er op staat. De warmtepomp moet nieuw zijn en na 1 januari 2016 aangeschaft. De moet de facturatie kunnen zien en deze moet op jouw naam staan. Je hebt drie maanden om de aanvraag voor de subsidie in te dienen, vanaf het moment dat de koopovereenkomst is getekend. De pomp moet volledig betaald en werkend zijn op het moment dat je de subsidie aanvraagt. De pomp moet in Nederland staan en mag niet worden verwijderd binnen een jaar nadat je de beslissing over subsidie hebt ontvangen.

Groene lening

Je kan ook bij je gemeente of provincie navragen of er geld is weggelegd voor energiebesparende projecten in huis. Wat ook een mogelijkheid is, is dat de gemeente je helpt een groene lening te krijgen. Dit zijn leningen speciaal bedoeld voor dit soort projecten waar je dan minder rente over hoeft te betalen. Bij kosten tussen €2500 en €25000 is die 3/3,5 procent.

De voordelen van een warmtepomp

Natuurlijk is er de energiebesparing. Een warmtepomp kan al gauw voor 40 procent minder energiegebruik zorgen in woningen en 60 procent in bedrijven. Hij maakt namelijk geen gebruik van gas, maar van elektriciteit.Ook is er de CO2 uitstoot, de pomp kost namelijk veel minder fossiele brandstof en zorgt dus voor minder uitstoot dan een CV ketel. De energiebronnen zijn buitenlucht, bodem en water en deze zijn altijd beschikbaar.Warmtepompen werken het beste met zeer lage temperatuurverwarming (ZLTV) zoals vloer- of wandverwarming en in een geïsoleerde nieuwbouwwoning zijn alleen warmtepomp en ZLTV genoeg. Het is ook mogelijk je woning te koelen. Ook kan je de warmtepomp gebruiken om in je boiler het water te verwarmen tot minstens 60 graden Celsius.

In Duitsland, Oostenrijk en Scandinavië worden warmtepompen al jaren toegepast en dit met groot succes. Wil jij ook milieuvriendelijker zijn, overweeg dan je oude boiler te vervangen met een warmtepomp zodat ook jij een steentje kan bijdragen.

Geld besparen op je nieuwe warmtepomp

Gebruik onze vergelijkingstool en bespaar zo tot 40 procent op de totale rekening. Je geeft ons je locatie en wensen door en wij zoeken een aantal offertes van bedrijven bij jou in de buurt. Deze heb je in een korte tijd in je inbox. Zo kan je gemakkelijk beslissen wat de beste aanpak is voor jouw specifieke situatie.

 

Laatste nieuws

Wanneer heb ik een vergunning nodig voor een verbouwing?

Ben je van plan om je woning te gaan verbouwen? Dan is