Informatie en advies over verbouwsubsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een douche warmte terugwinning (WTW), gebruikt de warmte uit het water dat in het doucheputje verdwijnt om nieuw water mee op te warmen. Bij gewone systemen verdwijnt dit water simpelweg in de putjes, maar met een douche-wtw kan je de helft van de anders verloren warmte hergebruiken. Dat is gelijk aan een boel stookkosten in je ketel en een douche-wtw reduceert je CO2 uitstoot aanzienlijk en verlaagt je energierekening.

Wat is een douche-wtw?

De warmtewinning van het water dat wegstroomt gebeurt met een warmtewisselaar. Dit is een systeem van pijpen waar warm en koud water in tegengestelde richting en gescheiden van elkaar stromen. Zo neemt het koude water een boel van de warmte op en kan het water of terug naar de douche of naar de ketel of boiler om opgeslagen te worden.

Wat kan je besparen met een douche-wtw?

Het hangt af van het type douche je hebt, maar over het algemeen kan je tussen de 45 en 63 procent van de warmte uit het afvoerwater terugwinnen. Bij de overdracht verlies je 10 procent dus meestal wordt als leidraad genomen dat je 50 procent van de warmte kan hergebruiken. Een gemiddelde persoon gebruikt ongeveer 100 m3 aardgas per jaar in de douche en kan hier dus jaarlijks 50 m3 op besparen.

De kosten van het aanleggen van een douche-wtw

Er zijn verschillende uitvoeringen van een douche-wtw, meestal bevinden deze zich of in de douchepijp of de douchebak. Hier kan je de kosten vinden voor deze twee installaties en hoeveel een gemiddeld gezin hier jaarlijks mee kan besparen. De prijzen zijn inclusief BTW.

 

Soort douche Prijs Montage Besparing
Douchepijp wtw €400 – €700 €200 105 m3 per jaar
Douchebak wtw €800 – €1000 €1000 85 m3 per jaar

 

Natuurlijk hangen de installatie kosten van een aantal factoren af, maar inclusief BTW kan je er van uitgaan dat de aanschaf en installatie tussen de €600 en €2000 kan kosten. Het handigste is het om dit te doen tijdens een verbouwing of renovatie en in combinatie met een elektrische boiler.

De subsidie energiebesparing eigen huis

Als je van plan bent twee of meer energiebesparende maatregelen te nemen, dan kan je van de subsidie energiebesparing eigen huis gebruik maken. Onder de maatregelen vallen isolatie van de gevel, muren, het dak en de vloer en het plaatsen van dubbele beglazing.

Aanvullende maatregelen

Als je in aanmerking komt voor deze subsidie (en dus twee van bovenstaande maatregelen uitgevoerd hebt) kan je ook gebruik maken van de subsidie op aanvullende maatregelen. Dit betreft isolerende deuren en kozijnen, energiezuinige ventilatiesystemen, douche-wtw en waterzijdig inregelen verwarmingssysteem. Voor een douche-wtw krijg je een subsidie voor het plaatsen van een douche en douchebak. Dit moet wel de eerste keer zijn dat je ze aanlegt. Voor een douche krijg je €140 terug en voor een douchebak €390.

Lokale subsidies en een groene lening

Bij het aanleggen van energiebesparende maatregelen kan je altijd navragen bij je stad, gemeente of provincie of er geld beschikbaar is. Het maakt niet uit hoe klein de maatregel, de lokale subsidieregelingen verschillen per regio. Ook is er een groene lening waar je voor in aanmerking komt als je meer dan €2500 investeert (dus een wtw-douche alleen is niet genoeg) om je huis milieuvriendelijk te maken. Voor deze leningen wordt een lager rentetarief gebruikt van 3 tot 3,5 procent. De regering wil dat we allemaal samenwerken om de CO2 uitstoot in Nederland te verminderen en heeft veel hulpmiddelen beschikbaar gesteld om ons daarbij te helpen. Zorg dus dat je goed geïnformeerd bent zodat je geen geld misloopt.

Bespaar geld met onze vergelijkingstool

Als je vrijblijvend een overzicht wilt van de kosten om een douche-wtw bij jou te installeren, gebruik dan onze vergelijkingstool zodat je binnen een korte tijd een aantal offertes kan bekijken en vergelijken. Wij hebben je locatie nodig en informatie over de klus, en de tool doet de rest. Zo kom je er vrijblijvend achter welke bedrijven bij jou in de buurt dit kunnen doen en voor welke prijs.

Laatste nieuws

Wanneer heb ik een vergunning nodig voor een verbouwing?

Ben je van plan om je woning te gaan verbouwen? Dan is