Informatie en advies over verbouwsubsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Warmte koude opslag is een manier om je te helpen met het besparen van energiekosten. Dit is een zeer recente techniek en deze is gebaseerd op de verschillende temperaturen. Tijdens de winter heb je binnen vooral warmte nodig en tijdens de zomer wil je het juist koel hebben in huis. Deze techniek slaat de warmte van de zomer op om weer te gebruiken in de winter en andersom de kou van de winter om te gebruiken in de zomer.

Hoe werkt een warmte koude opslag?

Om bovenstaande te realiseren werkt een warmte koude opslag met twee bronnen, een warme en een koude bron en met grondwater. In de zomer wordt het grondwater uit de koude bron gepompt en gebruikt om te koelen. Dit water zal tijdens dit proces opwarmen en dit wordt bewaard en in de winter ingezet om een gebouw te verwarmen. Tijdens dit verwarmen koelt het water weer, dit wordt opgeslagen voor de zomer enzovoorts. De warmtepomp die een groot deel uitmaakt van het systeem haalt warmte uit water of lucht en verdampt en perst de vloeistof samen waardoor de temperatuur stijgt. Deze pomp gebruikt gas of elektriciteit, maar in veel mindere mate dan een HR ketel. Dit kan soms wel de helft of meer schelen. In combinatie met een warmteopslag, en het gebruik van grondwater heb je een warmte koude opslag (WKO) systeem.

Een WKO systeem

Er zijn nogal wat voorbereidingen die je moet doen voordat je het systeem kan aanleggen. Eerst moet gekeken worden of het grondwater bij jou hiervoor geschikt is. Dit wordt gedaan aan de hand van een controle en naar aanleiding daarvan krijg je een vergunning om het grondwater te mogen gebruiken. Dan kan je beginnen met het aanleggen van je systeem.

De kosten van een WKO systeem

Het aanleggen hiervan is duur. Hier kan je zien hoeveel een eengezinswoning gemiddeld zal moeten investeren op een WKO systeem, exclusief BTW en inclusief alle onderdelen die nodig zijn plus een afgiftesysteem zoals een vloerverwarming.

Soort systeem Prijs exclusief BTW
WKO-installatie gemiddelde grootte €15.000 – €17.000

Vergeleken met een conservatief systeem is dit €11.000 duurder. Denk er echter aan dat je je warmte en koelte uit de natuur haalt en dat je zeker de helft aan energie minder zal gebruiken.

De terugverdientijd

De terugverdientijd voor woningen ligt tussen de 12 tot 16 jaar. Dit is niet veel gezien het bedrag dat je er in moet steken. Bovendien heb je nu een splinternieuw verwarmingssysteem die vele jaren mee kan gaan.

De subsidie

Voor het aanleggen van het gehele WKO systeem bestaat geen subsidie. Echter voor bijvoorbeeld het aanleggen van een warmtepomp bestaat wel financiële hulp. En dit omvangt toch een groot deel van het totale kostenplaatje. Ook op lokaal niveau zijn er nog wel subsidies te krijgen. Het is zeer de moeite waard eens bij je stad, gemeente of provincie te kijken of ze iets voor je kunnen betekenen.

Een groene lening

Je kan wel vaak een groene lening krijgen voor energiebesparende werkzaamheden. Dit is beschikbaar voor bedragen tussen €2500 en €25000. Hiermee kan je gebruik maken van een lager rentetarief omdat je groen bezig bent. Je moet dan denken aan een rente tussen de 3 en 3,5 procent.

Geld besparen op je WKO systeem?

Door onze vrijblijvende vergelijkingstool te gebruiken kan je tot 40 procent besparen op het aanschaffen en aanleggen van je WKO systeem. Door je locatie en vereisten aan ons door te geven, kunnen wij je binnen een korte tijd voorzien van een aantal offertes van bedrijven bij jou in de regio. Deze kan je gemakkelijk in je eigen tijd doornemen en vergelijken op punten doe belangrijk voor je zijn. Zo maak je de juiste beslissing wat betreft het aanleggen van jouw nieuwe WKO systeem.

 

Laatste nieuws

Wanneer heb ik een vergunning nodig voor een verbouwing?

Ben je van plan om je woning te gaan verbouwen? Dan is