Informatie en advies over verbouwsubsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vanaf 1 juni 2015 heeft de overheid een aantal werkzaamheden die onder het verlaagde BTW tarief van 6 procent vielen geschrapt. Nu zijn er nog een paar over, zoals isoleren, schilderen, stukadoren, behangen en schoonmaken. Het verlaagde tarief is van toepassing op alle of een gedeelte van de kosten die je hebt voor deze werkzaamheden. Je kan dit direct met de ondernemer bespreken en het zal meteen op de facturatie worden aangepast. De lagere BTW is dus direct van kracht.

Isoleren

Het isoleren van je huis kan erg duur zijn. Gelukkig kom je voor een aantal subsidies in aanmerking als je besluit het energieverbruik van je huis te verbeteren. Zo is er de subsidie energiebesparing eigen huis, de subsidie voor extra maatregelen, de subsidie energielabel verbeteren 2016 en dus ook het verlaagde BTW tarief.

Dit verlaagde tarief is op alle isolatiewerkzaamheden van toepassing, van spouwmuurisolatie tot het isoleren van leidingen en het plaatsen van isolerend glas. Je betaalt geen 21 procent, maar 6 procent BTW. Omdat arbeidsuren in dit soort klussen vaak het grootste kostenplaatje zijn, kan je hier een mooi bedrag van terugkrijgen.

De kosten van verschillende isolatiemogelijkheden

De volgende tabellen geven de kosten weer van de meest gangbare soorten isolatie en het plaatsen van dubbel glas of HR glas. De prijzen zijn exclusief montage, maar inclusief BTW.

Dubbele beglazing Kosten Besparing per 20 m2 glas
     Dubbel glas €65 per m2 €140 per jaar
     HR €70 per m2 €180 per jaar
     HR+ €75 per m2 €220 per jaar
     HR++ €80 per m2 €260 per jaar
     HR+++ €120 per m2 €280 per jaar

 

Nieuwe kozijnen: Prijs per m2
    Kunststof kozijn €700 – €800 per m2
    Houten kozijn €750 – €900 per m2
    Aluminium kozijn €800 – €950 per m2

 

Soort isolatie Kosten Besparing
Gevelisolatie:   Gevel van 90 m2
    Spouwmuur €15 per m2 €500 per jaar
    Binnengevel isolatie €100 per m2 €600 per jaar
    Buitengevel isolatie €130 per m2 €900 per jaar
Vloerisolatie €30 per m2 10% – 20% op gasrekening
Dakisolatie €40 – €60 per m2 €325 per jaar (65 m2 dak)

Schilderen

Schilderwerk aan woningen ouder dan 2 jaar vallen ook onder het verlaagde BTW tarief van 6 procent. Hier valt onder het schilderwerk zelf, de voorhandelingen en de gebruikte materialen. Op de website van de belastingdienst wordt een complete lijst gegeven van werkzaamheden die hier niet onder vallen, maar denk hierbij aan het vervangen van ramen, deuren en kozijnen, het schuren en lakken van parketvloeren en het vochtvrij maken van kelders.

Kosten schilder

Hier kan je de kosten van een schilder aflezen. Deze prijzen zijn inclusief BTW, verf en materiaal.

Diensten buitenschilder Kosten
Per m2 €35 – €40
Per uur €40 – €50
   
Diensten binnenschilder  
Per m2 €30 – €35
Per uur €35 – €40

Stukadoren

Ook hier geldt dat de woning ouder moet zijn dan 2 jaar voordat het stukadoren onder het verlaagde BTW tarief vallen. De verlaging is van toepassing op het stukadoorwerk zelf, de voorbehandelingen en de gebruikte materialen. Het plaatsen van gipswanden en het leggen van vloeren en tegels valt hier bijvoorbeeld niet onder.

De prijs van een stukadoor

Er zijn verschillende diensten die de stukadoor kan uitvoeren. De volgende tabel geeft een aantal van die diensten weer en de prijzen inclusief materiaal, BTW en arbeidskosten.

Diensten stukadoor Kosten
Spackspuitwerk €5 – €11
Plafond stuken €5 – €23
Behangklaar stuken €8 – €15
Sausklaar stuken €9 – €23
Sierpleister €12 – €23
Schuurwerk €15 – €25
Raapwerk €15 – €30

Behangen

Als je een woning hebt die ouder is dan 2 jaar en je bent van plan om te gaan behangen, dan kan je over het behangen zelf, de voorbereidingswerkzaamheden en de gebruikte materialen een BTW van 6 procent betalen. Het leveren van het behang valt hier echter niet onder.

De prijs van een behanger

Het hangt natuurlijk af van het soort behang dat je wilt hebben en hoe ingewikkeld het is, maar de gemiddelde prijs van een behanger vind je in de volgende tabel.

Diensten Behang Uurloon
Behangen €4 per m2 €2 per m2

 

Je kan dus rekenen op €6 per vierkante meter voor het laten behangen van je huis.

Schoonmaken

Wil je schoonmaakwerk laten uitvoeren, dan hoef je ook maar 6 procent BTW te betalen over werk aan de binnenkant van de woning.  Het schoonmaken van de buitenkant van de woning, specifieke diensten zoals schoorsteenvegen en CV-reiniging en gespecialiseerde werkzaamheden zoals brand- en roetreiniging, het schoonmaken van portieken en de reiniging van waterschade, vallen hier niet onder.

Kosten schoonmaker

De volgende tabel geeft de gemiddelde kosten van een schoonmaker per uur weer. Dit is voor schoonmaakwerk binnen in huis en inclusief BTW.

Diensten Kosten per uur
Schoonmaakwerk in huis €20 – €25 per uur

Vereisten aan de woningen in kwestie

Er zijn een aantal vereisten waar een woning aan moet voldoen wil je in aanmerking komen voor de 6 procent BTW regel. Deze woningen moeten ouder zijn dan 2 jaar en moeten particulieren permanent huizen of daarvoor bestemd zijn. De complete lijst kan worden gevonden op de website van de belastingdienst, maar hieronder vallen onder andere woonboten en woonwagens, garages, schuren en serres, aanleunwoningen en studentenwoningen. Woningen die hier niet onder vallen zijn bedrijfsgebouwen, afzonderlijke garageboxen, vakantiewoningen, ziekenhuizen en hotels of pensions.

Vergelijk offertes en bespaar geld

Ben je geïnteresseerd in één van de bovenstaande diensten, maar weet je niet hoeveel geld je daarvoor moet betalen? Gebruik dan onze vergelijkingstool. Wij kunnen je binnen een korte tijd een aantal offertes aanleveren zodat je precies weet hoeveel het kost voor jouw regio. Door deze offertes te vergelijken kan je tot 40 procent besparen op je totale rekening.

Laatste nieuws

Wanneer heb ik een vergunning nodig voor een verbouwing?

Ben je van plan om je woning te gaan verbouwen? Dan is