Informatie en advies over verbouwsubsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een energielabel is een rapport over het energieverbruik van een huis. Als je je huis wilt verkopen, of je wilt een huis kopen, dan krijg je hier mee te maken. Het is fijn om van te voren te weten hoe goed het huis geïsoleerd is of hoeveel je aan stookkosten moet gaan betalen. Veel mensen kiezen er voor om hun energielabel te verbeteren omdat dit waarde geeft aan je huis, je huis makkelijker te verkopen is, maar ook omdat je stookkosten dan omlaag zullen gaan.

Het energielabel

Het energielabel is destijds in leven geroepen om mensen bewust te maken van hun energieverbruik en om huiseigenaren aan te zetten dit te verbeteren. Door een meting te doen van een huis krijg je een score van G tot A (A+, A++, A+++) die gaat van zeer energie onzuinig tot zeer energie zuinig. Er zijn landelijk een aantal subsidies verbonden aan dit label. Zo kom je in aanmerking voor financiële hulp als je een aantal energiebesparende werkzaamheden laat verrichten of als je het energielabel van je huis ten minste met twee stappen kan verbeteren. Ook zijn er groene leningen.

Subsidie energielabel verbeteren 2016

Deze subsidie is gerelateerd aan het label die je huis wordt toegerekend na je evaluatie. Dit label refereert aan de kwaliteit van de isolatie van je huis. Hoe meer warmteverlies, hoe slechter de label die je krijgt. Ben je een particuliere huiseigenaar en lukt het je om de energielabel van je woning met twee stappen te verbeteren, dan kom je in aanmerking voor een subsidie van €750.

Maatregelen om je label te verbeteren

Dit is echter niet alles. De maatregelen die je kan nemen om je label te verbeteren zijn bijna altijd ook verbonden aan subsidies. De standaard werkzaamheden zijn het isoleren van de muren, je vloer of het dak en het aanleggen van dubbele beglazing. Deze zijn allemaal gedekt in de Energiebesparing eigen huis subsidie.

Kosten isolatie van je huis

Hier kan je zien hoeveel je ongeveer kwijt zal zijn aan verschillende isolatiewerkzaamheden aan je huis. De kosten zijn inclusief BTW.

 

Soort isolatie Kosten Besparing
Vloerisolatie €30 per m2 10% – 20% op gasrekening
Dakisolatie €40 – €60 per m2 €325 per jaar (65 m2 dak)
Gevelisolatie:   Gevel van 90 m2
    Spouwmuur €15 per m2 €500 per jaar
    Binnengevel isolatie €100 per m2 €600 per jaar
    Buitengevel isolatie €130 per m2 €900 per jaar
Dubbele beglazing:   Besparing per 20 m2 glas
     Dubbel glas €65 per m2 €140 per jaar
     HR €70 per m2 €180 per jaar
     HR+ €75 per m2 €220 per jaar
     HR++ €80 per m2 €260 per jaar
     HR+++ €120 per m2 €280 per jaar
Nieuwe kozijnen:    
    Kunststof kozijn €700 – €800 per m2  
    Houten kozijn €750 – €900 per m2  
    Aluminium kozijn €800 – €950 per m2  

Energiebesparing eigen huis subsidie

Dit is een subsidie die je ontvangt als je twee of meer energiebesparende maatregelen uitvoert. De maatregelen die hier onder vallen zijn isolatie van het dak, gevel, spouwmuur, vloer/bodem en het aanbrengen van hoogrendementsglas. Deze subsidie loopt van 15 september 2016 tot 31 december 2018. Wat je voor deze datum hebt gedaan telt niet mee voor de subsidie. Als je nog verder wilt gaan en aanvullende maatregelen treft zoals isolerende deuren en kozijnen krijg je ook meer subsidie.

Verlaagd BTW tarief

Behalve deze subsidie, kan je ook gebruik maken van een verlaagd BTW tarief. Voor isolatiewerkzaamheden kan je bijvoorbeeld op de arbeidskosten een BTW betalen van maar 6 procent. Je kan dit direct op je rekening laten vermelden. En als je zonnepanelen hebt laten installeren kan je de BTW van de complete installatie terugkrijgen.

Subsidie duurzame energie

Deze subsidie is vooral voor kleine energiebesparende werken zoals zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Deze maatregelen verminderen de uitstoot van CO2 aanzienlijk. De subsidie verschilt nogal, omdat hij voor elk onderdeel en apparaat anders is. De lijst met apparaten en bijbehorende bedragen kan je echter gemakkelijk online opzoeken.

Lokale subsidies

Er is ook vaak lokaal geld beschikbaar voor als je kleine energiebesparende veranderingen maakt aan je huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een groen dak of windturbines, maar ook andere maatregelen. Zo is er bijvoorbeeld de groene lening die speciaal is ontworpen voor mensen die energiebesparingen willen toepassen. Die kunnen hier dan een lagere rente over betalen. Het is voor veel groene verbeteringen altijd de moeite waard de stad, de gemeente of de provincie te vragen om hulp.

Bespaar met onze vergelijkingstool

Wil je je energielabel verbeteren door één of meer van de boven genoemde isolatiemaatregelen toe te passen? Maak dan gebruik van onze vergelijkingstool en bespaar tot 40 procent op de totale rekening. Wij zorgen dat je binnen een korte tijd een aantal vrijblijvende offertes binnen hebt van bedrijven bij jou in de regio.

Laatste nieuws

Wanneer heb ik een vergunning nodig voor een verbouwing?

Ben je van plan om je woning te gaan verbouwen? Dan is