Informatie en advies over verbouwsubsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Asbest is een schadelijke stof die vaak verwerkt zit in daken van oudere huizen. Als je een asbest dak bezit is het verstandig om deze te laten verwijderen. Dit kan je in sommige gevallen zelf doen, maar het kan ook zijn dat je hier een gecertificeerd bedrijf voor moet inschakelen. Vanaf januari 2024 is het dan wettelijk verboden om een asbestdak te bezitten en je bent verplicht om deze voor die tijd de laten verwijderen. Dit kan duur uitpakken en daarom is er subsidie beschikbaar om je te helpen met de kosten.

De soorten asbest en verwijdering

Er wordt onderscheid gemaakt tussen hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. Hechtgebonden asbest kan je zelf verwijderen en inleveren als je er maar voor zorgt dat de materialen niet beschadigen. Ontstaat er wel schade dan kunnen asbestvezels vrijkomen, wat erg slecht is voor de gezondheid. Niet-hechtgebonden asbest verwijderen kan niet zomaar door iedereen gedaan worden en moet volgens de wet meteen verwijderd worden en afgevoerd door een gespecificeerd bedrijf. Dit moet ook worden gemeld bij de gemeente.

De kosten van het verwijderen van asbest

De volgende tabel geeft de gemiddelde kosten weer exclusief BTW voor het verwijderen van asbest:

Afmeting van de ruimte Kosten
1 ruimte tot 35 m2 €750 – €950
2 ruimten tot 40 m2 €850 – €1050
2 ruimten tot 70 m2 €1450 – €1950
3 ruimten tot 50 m2 €1000 – €1400

 

Afmeting van de golfplaten Kosten
1 – 10 m2 €500 – €600
11 – 20 m2 €600 – €700
21 – 30 m2 €700 – €750
31 – 50 m2 €750 – €800

Wie kan de subsidie aanvragen?

Deze subsidie is sinds januari 2016 van kracht en is specifiek gericht op particulieren, (agrarische) bedrijven, non-profit organisaties en overheden. Val je hier niet onder, dan kom je ook niet voor de subsidie in aanmerking. Als jij degene bent die voor de rekening moet betalen, en je valt onder de doelgroep, dan kan je hier bij de overheid een aanvraag voor indienen. Het is wel belangrijk dat degene die de asbest heeft verwijderd dit ook doet.

Wat is de subsidie?

Het bedrag voor de subsidie is €4,50 per vierkante meter asbest dat verwijderd is. Dit kan je aanvragen tot een maximaal bedrag van €25.000 per adres. Ook moet de oppervlakte van het dak groter zijn dan 35 vierkante meter.

 

Het budget en de looptijd

Het totale budget dat hier door de overheid voor 2016 beschikbaar is gesteld is €15 miljoen. Dit wordt ook wel een subsidie plafond genoemd, die elk jaar apart bekendgemaakt wordt. Als het plafond is bereikt, gaan alle aanvragen automatisch door naar het jaar er op. Deze regeling loopt tot en met 31 december 2019 om 17:00 uur. Daarna kan je geen subsidieaanvraag meer indienen. Je moet je aanvraag doen binnen 6 maanden nadat de asbest is verwijderd. Maximum 13 weken na aanvraag zal je schriftelijk uitslag krijgen.

Subsidie in combinatie met zonnepanelen

Als je asbest dak verwijderd is en je nieuwe dak is geplaatst, kan je overwegen om zonnepanelen te plaatsen. Dit is een milieuvriendelijke manier om op je energierekening te besparen en ook al is de subsidieregeling hiervoor afgelopen, je kan de BTW terugvragen voor al je uitgaven.

Geld besparen door offertes te vergelijken

Wil je geld besparen op de kosten van het verwijderen van asbest en een goed overzicht krijgen van welke bedrijven in jouw buurt dit voor je kunnen doen? Gebruik dan onze vergelijkingstool en ontvang snel een aantal vrijblijvende offertes. Zo kan je snel en makkelijk een weloverwogen beslissing maken over het verwijderen van je asbest.

Laatste nieuws

Wanneer heb ik een vergunning nodig voor een verbouwing?

Ben je van plan om je woning te gaan verbouwen? Dan is