Informatie en advies over verbouwsubsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Ben je van plan om je woning te gaan verbouwen? Dan is het essentieel om eerst na te gaan in hoeverre je een vergunning moet aanvragen bij de gemeente. Deze vergunning moet vooraf aan het verbouwproces worden aangevraagd en goedgekeurd, anders kan het verbouwen niet beginnen. Een vergunning is niet altijd noodzakelijk, maar er zijn bepaalde situaties waarbij een vergunning wel verplicht is. Maar wanneer heb ik een vergunning nodig voor een verbouwing aan mijn huis? Je komt het hieronder te weten.

Bouwvergunning/Omgevingsvergunning

De vergunning die nodig is tijdens verbouwingen heet een bouwvergunning of een omgevingsvergunning en kan bij elke lokale gemeente worden aangevraagd. Deze vergunning heeft een looptijd van 8 weken, welke tevens verlengd kan worden met 6 additionele weken.

Verbouwing binnen je woning

Voor verbouwingen binnen in je woning zoals het vervangen van je interieur, het wijzigen van het uiterlijk van je badkamer of een nieuw kookeiland aanleggen in je keuken heb je geen vergunning nodig. Verbouwingen binnen in je woning zijn namelijk vergunningsvrij. Voorwaarde hierbij is wel dat de verbouwing voor niemand gevaar vormt.

Verbouwing buiten je woning

Bij verbouwingen aan de buitenkant van je woning dien je in de meeste gevallen wel een vergunning aan te vragen afhankelijk van de situatie. Meestal dient er hierbij gekeken te worden naar de plaats van de verbouwing. Indien de verbouwing aan de buitenkant van je woning plaatsvindt maar aan de achterkant, dan is een vergunning niet nodig. Aan de voorkant wel omdat het vooraanzicht van je woning wordt gewijzigd. De gemeente stelt strenge eisen aan het wijzigen van het algemeen straatbeeld.

Waarom een vergunning nodig voor verbouwen?

Een bouwvergunning is nodig om zorg te dragen dat Nederlanders kunnen wonen in een veilige woning en een veilige woonomgeving. Hierdoor wordt een bouwvergunning ook wel een omgevingsvergunning genoemd. Voordat de vergunning wordt uitgegeven wordt er getoetst op de veiligheid van de woning, op de leefbaarheid van de buurt, op het aanzicht van de verbouwing en vervolgens wordt er wordt gekeken naar de mate van milieuvriendelijkheid van de verbouwing.

Wat heb ik nodig om een vergunning aan te vragen?

Ga je binnenkort een vergunning aanvragen? Dan heb je bepaalde gegevens nodig tijdens de aanvraag. Hierbij dien je ten eerste te denken aan je persoonlijke gegevens, de locatiegegevens van het bouwwerk, een nauwkeurige omschrijving van de verbouwing, eventuele foto’s van de bouwlocatie, een schatting van de kosten van de verbouwing, kwaliteitsverklaringen over de materialen die worden gebruikt, bouwtekeningen van de huidige situatie als ook van de gewenste situatie na de verbouwing, de constructieberekening en het stempelplan.

Wanneer heb ik een vergunning nodig?

Top of Form

Bottom of Form

In de meeste gevallen is een vergunning niet nodig wanneer je binnen in je huis gaat verbouwen. Denk zo aan het vervangen van je interieur, het verbouwen van de keuken, de badkamertegels en dergelijke. Maar in soms is een vergunning wel noodzakelijk. Hieronder tref je een handig overzicht met enkele veelvoorkomende voorbeelden van wanneer er wel en geen vergunning nodig is voor een verbouwing.

Wel vergunning nodigGeen vergunning nodig
Monumenten verbouwenZonnepanelen plaatsen op het dak
Voorgevel wijzigenEen bijgebouw in de tuin bouwen
Verandering aanbrengen aan de constructiePlaatsing van een overkapping
Het vergroten van een woningEen gevelindeling wijzigen
Woningen toevoegen of samenvoegen (aanbouw plaatsen)Een dakkapel plaatsen aan de achterkant van je woning
Afwijkingen aan het bestemmingsplanEen kleine aanbouw bouwen
Veranderen van brandcompartimentenSloopafval bij minder dan 10 m3
Het verwijderen van asbestAls het aantal woningen gelijk blijft na toevoeging of samenvoeging
Sloopafval bij meer dan 10 m3Als er geen verandering is in het brandcompartiment
Draagmuur verwijderenAls de draagconstructie niet verandert
Plaatsen van een dakopbouwAls de verbouwing in het bestemmingsplan past
Nieuwbouwwoning bouwenBouwen in de buurt van water
Dakterras plaatsen

Kosten van de vergunning

Bij het bepalen van de gemiddelde kosten voor een bouwvergunning dien je rekening te houden met verschillende zaken. Zo dien je ook te betalen voor een bouwtekening en een constructieberekening. Daarnaast moet je nagaan om wat voor soort vergunning het gaat. Hieronder tref je een overzicht met de gemiddelde kosten voor een vergunning inclusief de kosten voor de tekening en de berekening.

Soort vergunningTotale kosten
Dakkapel€710
Balkon€760
Dakterras€800
Aanbouw€990
Dakopbouw€1.040

Stappenplan vergunning voor een verbouwing aanvragen

Moet je binnenkort een vergunning gaan aanvragen voor je verbouwproject? Hanteer dan het stappenplan hieronder tijdens de aanvraag:

  1. Laat een ontwerp opmaken voor je verbouwing.
  2. Check bij de gemeente of je een vergunning aan moet vragen.
  3. Laten een bouwtekening maken.
  4. Laat een constructieberekening maken.
  5. Vraag de bouwvergunning aan bij de lokale gemeente.
  6. Je ontvangt de beschikking van de gemeente.
  7. Het verbouwen kan worden gestart.

Voordat je gaat beginnen met het verbouwen van je woning is het van groot belang om eerst te informeren bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt voor het verbouwen. In bepaalde gevallen is dit namelijk verplicht en dien je je te melden bij de gemeente. Ben je benieuwd in hoeverre je een vergunning moet aanvragen voor je verbouwing? Neem contact op met de lokale gemeente of vraag bij een specialist wat de huidige voorwaarden zijn bij het verbouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Wanneer heb ik een vergunning nodig voor een verbouwing?

Ben je van plan om je woning te gaan verbouwen? Dan is