Informatie en advies over verbouwsubsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een hoogrendementsketel (HR ketel) is een ketel op aardgas die een beter rendement geeft dan conventionele gasketels. Deze benutten de warmte uit de waterdamp die vrijkomt bij de verbranding van gas. Het rendement van een HR ketel is meer dan 90 procent, terwijl dit bij een conventionele ketel op 75 procent ligt en een verbeterd rendement ketel op 80. Een HR ketel in samenwerking met een energiebesparende optie zoals een zonneboiler kan je helpen aanzienlijk je CO2 uitstoot te verminderen, je energierekening te verminderen en je energielabel te verbeteren. Uiteindelijk zorgt dit er voor dat je huis in waarde stijgt. Er zijn geen landelijke subsidies die van toepassing zijn op HR ketels, maar het kan zijn dat hier lokaal nog een potje voor is. Als je je HR ketel gebruik samen met bijvoorbeeld een warmtepomp of een zonneboiler, dan is er de subsidie duurzame energie.

Kosten HR ketel

Het installeren en aanschaffen van een nieuwe HR ketel is prijzig, maar als jouw ketel aan vernieuwing toe is, is het zeker rendabel om voor een meer energiebesparendere optie te gaan. In de volgende tabel vind je de gemiddelde kosten voor het installeren van een nieuw systeem en de montage kosten inclusief BTW.

Type ketel Kosten
HR ketel €1000 – €2600
HRe ketel €10.000 – €12.000
Montage €500 – €900 per klus

Gemeentelijke subsidies

Als je een vergoeding zoekt voor het aanschaffen en installeren van je HR ketel, dan moet je deze op lokaal niveau zoeken. Landelijk bestaat hier helaas geen subsidie meer voor. Veel gemeentes hebben hier toch een potje voor gemaakt, omdat het milieu iedereen nauw aan het hart ligt. Door bij je gemeente na te vragen of zij dit ook hebben kan je geld terugkrijgen. Hou er wel rekening mee dat er vaak een plafond zit aan deze subsidies. Dat betekent aan de ene kant dat jij alleen een som geld kan krijgen tot een bepaald bedrag en aan de andere kant dat het ook mogelijk is dat het potje bij de gemeente leeg is voor dat jaar.

De subsidie duurzame energie

Dit is een nieuwe subsidie, gestart begin 2016 die particulieren en bedrijven wil belonen die duurzame energie willen opwekken. De subsidie betreft zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Je ziet dat hier geen HR ketel bij staat. Als je de HR ketel gebruikt in samenwerking met een zonneboiler, een pelletkachel of een warmtepomp, kan je voor dat gedeelte van de van de prijs een landelijke subsidie krijgen.

Zonneboilers met een HR ketel

Een zonneboiler gebruikt het licht van de zon om warmte op te wekken. Een zonnecollector op het dak verzamelt de energie die het water opwarmt. Zo kan je zomers al je water verwarmen en ’s winters gedeeltelijk. De subsidie voor een zonneboiler kan oplopen tot een bedrag van €650.

Warmtepompen met een HR ketel

Een warmtepomp komt ook in aanmerking van deze subsidie. Dit is een pomp die warmte uit de lucht, de aarde en het grondwater haalt om je huidige water op te warmen. Door middel van een pomp die je ook kan vinden in een koelkast, wordt die warmte samengeperst en benut.

Pelletkachels met een HR ketel

Een pelletkachel verbrandt bio pellets of pellets van hout die zijn samengeperst . Deze kachel verwarmt niet alleen de kamer waar hij zich bevindt, maar ook het water wat door je leidingen stroomt. Zo kan je niet alleen genieten van een sfeervol vuurtje, maar wordt je hele huis ook meteen warm en aangenaam.

Bekijk offertes en bespaar op je rekening

Wil je een nieuwe HR ketel aanleggen en ben je geïnteresseerd in de prijzen? Door onze vrijblijvende vergelijkingstool te gebruiken kan je tot 40 procent besparen op de rekening. Zo krijg je binnen een korte tijd een aantal offertes binnen van bedrijven in jouw regio die deze klus voor je kunnen doen. Door goed geïnformeerd te zijn kan je zo de juiste beslissing maken wat betreft jouw nieuwe ketel.

Laatste nieuws

Wanneer heb ik een vergunning nodig voor een verbouwing?

Ben je van plan om je woning te gaan verbouwen? Dan is