Informatie en advies over verbouwsubsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een groendak is een moderne en groene manier om je dak te bekleden. Je kan dit doen op een plat zowel als een schuin dak en de beplanting is naar jouw keuze. Niet alle planten kunnen worden aangelegd op een schuin dak, maar denk hier bij aan bloemen, heide, gras, struiken, vetplanten en zelfs een moestuin. Dit is niet alleen erg mooi, maar natuurlijk ook zeer milieuvriendelijk. Er zitten een boel voordelen verbonden aan groendaken en de regering heeft hier geld voor vrijgemaakt om te helpen met de financiën.

Voordelen voor het milieu

Groendaken komen met een aantal voordelen. Er zijn de voordelen voor het milieu, want een groendak zuivert de lucht als een airconditioning. Het produceert zuurstof en zuivert de lucht in je directe omgeving. Ook neemt het 50 procent van het regenwater op wat weer de atmosfeer ingaat. Conventionele daken stoten water alleen af.

Voordelen voor je woning

Een groendak helpt om je huis te isoleren. Er gaat een boel warmte verloren in het dak, omdat warmte stijgt. Als je van plan was je dak te isoleren is een groendak dus ook een optie. Je zal minder CO2 uitstoot hebben en je bespaart geld op je energierekening. De levensduur van een groendak is ook een stuk langer dan van een conventioneel dak. Het verschil kan oplopen tot 40 jaar omdat het dak beschermd is van zon, regen en andere weersomstandigheden. Je hebt dus aanzienlijk minder onderhoudskosten. Voor een apart uiterlijk van je huis is een groendak perfect. Bovendien zal de waarde van je huis stijgen. Je hebt een geïsoleerd dak wat kan betekenen dat je een stap omhoog gaat in de energie waardering van je huis. Als je groener wil leven en minder energie wilt gebruiken is een groendak een zeer interessante optie.

Wat kost het om een groendak aan te leggen?

De kosten van een groendak hangen af van een aantal factoren. Zo is er je dak zelf, is deze plat of staat hij met een hoek van meer dan 30 graden? In het laatste geval ben je meer geld kwijt. Grote daken zijn natuurlijk duurder om te bekleden dan kleine daken. Het soort begroeiing dat je kiest is op invloed van de prijs. Er zijn verschillende dakbedekkingen die je kan kiezen die de prijs beïnvloeden en de bereikbaarheid van je dak kan ook meespelen. Met dit in je achterhoofd, zie je hier een tabel met de gemiddelde kosten per vierkante meter.

Soort dak Kosten per m2 Levensduur
Extensief groendak €45 – €100 60 jaar
Intensief groendak €120 – €200 60 jaar
EPDM onderlaag €40 – €50 60 jaar

Het verschil tussen extensief en intensief

Het verschil tussen een extensief en intensief dak zit hem in de begroeiing. Op een extensief dak vind je vooral kruiden, mossen, grassen en vetplanten. Deze daken zijn laag in het onderhoud en niet zwaar. Elk soort dak kan worden bekleed door een extensief groendak.

Een intensief groendak zijn daken die wel onderhoud nodig hebben en die vaak een doel hebben. Je kan op een intensief dak tuinieren en een groentetuin aanleggen bijvoorbeeld. Deze zijn dus ook veel zwaarder en dikker en kunnen alleen worden aangelegd op platte daken.

De onderlaag en opbouw van een groendak

De opbouw van een groendak is ingewikkeld. Er zijn verschillende lagen met verschillende doeleinden.

 • Dakbedekking: dit zorgt er voor dat het dak waterdicht is.
 • Wortelkerende laag: deze laag zorgt er voor dat wortels niet kunnen doordringen tot het dak en deze beschadigen.
 • Beschermlaag: deze laag beschermt de dakbedekking en wortelkerende lagen van beschadigingen zoals scherpe voorwerpen, het houdt vocht vast en zorgt ervoor dat het dak niet kan afglijden.
 • Drainagelaag: deze laag reguleert de watertoevoer en voert overtollig water af en kan dit opslaan om later weer te gebruiken.
 • Filterdoek: dit doek filtert het water zodat de drainagelaag niet verstopt.
 • Voedingsbodem: hier groeien de wortelen en deze bodem zorgt dat ze goed verankert zijn en dat ze een goede toevoer hebben van zuurstof en voedingstoffen.
 • Erosielaag: voorkomt erosie op momenten dat het dak nog niet volgroeid is.
 • Vegetatielaag: de daadwerkelijke begroeiing zoals sedum, planten, struiken, bomen, heide etcetera.

De groendak subsidie

De subsidie van een groendak verschilt per gemeente. Beneden volgen een paar voordelen van wat je zou kunnen verwachten. Gemeentes die hier een potje voor hebben zijn onder andere: Amsterdam, Apeldoorn, Alphen aan de Rijn, Almelo, Amstelveen, ‘s Gravenhage,  Groningen, Hoorn, ‘s Hertogenbosch, Leiden, Rotterdam, Soest, Tiel, Utrecht, Zoeterwoude en Zwijndrecht, maar er zijn er meer. Als je een groendak aan wilt laten leggen kijk dan bij je gemeente of er geld voor is zodat je niks misloopt waar je recht op hebt.

Subsidie energielabel verbeteren

Als je door middel van een groendak in combinatie met andere maatregelen je energielabel kan verbeteren met twee of meer sprongen, kom je in aanmerking voor de subsidie energielabel verbeteren 2016. Met een groendak alleen zal je dit niet voor elkaar krijgen, maar samen met bijvoorbeeld een spouwisolatie of nieuwe beglazing wel. De subsidie bestaat uit een éénmalig bedrag van €750.

Voorbeelden regionale subsidies

 • Alphen aan den Rijn: in Alphen aan den Rijn heeft de gemeente voor elke vierkante meter groendak die je aanlegt een subsidie van €20 beschikbaar. Dit kan je krijgen tot een totaal van €400.
 • Groningen: voor oppervlakten van 6 tot 100 vierkante meter bedraagt de subsidie €30 per vierkante meter. Voor oppervlakten van 100 tot 250 vierkante meter krijg je €20 per vierkante meter terug en voor oppervlakten van 250 tot 1000 vierkante meter kan je €10 per vierkante meter terugvragen.
 • Leiden: in Leiden is een subsidie beschikbaar voor energiebesparende maatregelen met een maximaal bedrag van €1000. Ook kan je hier een duurzaamheidlening aanvragen van minimaal €2500 tot maximaal €15000.
 • Rotterdam: in Rotterdam krijg je €30 per vierkante meter terug.
 • Voorbeelden van regio’s zonder regeling: Eindhoven, Nijmegen, Nieuwegein en Tiel.

Vergelijk offertes met onze tool

Als je wilt weten hoeveel het kost voor jou om een groendak aan te leggen, kan je vrijblijvend gebruik maken van onze vergelijkingstool. Door je gegevens en details in te vullen kunnen we je binnen een korte tijd voorzien van een aantal offertes van bedrijven bij jou in de buurt. Zo kan je doelgericht werken en makkelijk de offertes naast elkaar leggen zodat je de juiste ondernemer kiest voor jouw specifieke klus.

Laatste nieuws

Wanneer heb ik een vergunning nodig voor een verbouwing?

Ben je van plan om je woning te gaan verbouwen? Dan is