Informatie en advies over verbouwsubsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De subsidie asbest er af en zonnepanelen er op liep tot augustus 2015 en bestaat nu niet meer. Ook op het plaatsen van zonnepanelen is op dit moment geen subsidie meer. Vanaf 1 januari 2016 zijn eigenaren van asbest daken zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de asbest. Asbest is een schadelijke stof die vroeger in daken van oudere huizen werd verwerkt. Als deze beschadigd, dit kan ook door verwering zijn, komen er ongezonde asbestdeeltjes de lucht in. De overheid wil hier in 2024 van af zijn. Als je een eigenaar bent van een huis met asbest, dan heb je tot januari de tijd om dit te laten verwijderen. Hiervoor heeft de overheid wel een subsidie ter beschikking gesteld, ter compensatie van de ‘asbest er af, zonnepanelen er op’ regeling.

Het verwijderen van asbest

Het verwijderen van asbest kan op twee manieren. Je kan het zelf doen en je kan het laten doen. Als je hechtgebonden asbest in je woning hebt, kan je dit er zelf afhalen en wegbrengen zolang je zorgt dat de materialen geen schade oplopen. Gebeurt dit wel, dan komen de schadelijke asbestvezels vrij.

Mensen met niet-hechtgebonden asbest dienen volgens dit te laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Deze komen de asbest ophalen en wegbrengen. Dit moet ook altijd worden gemeld bij de gemeente.

De kosten

De volgende tabel geeft de kosten weer van het verwijderen van niet-hechtgebonden asbest. Dit kan per afmeting van de ruimte of per afmeting van de golfplaten. De kosten zijn gemiddeld en per vierkante meter.

 

Afmeting van de ruimte Kosten
1 ruimte tot 35 m2 €750 – €950
2 ruimten tot 40 m2 €850 – €1050
2 ruimten tot 70 m2 €1450 – €1950
3 ruimten tot 50 m2 €1000 – €1400

 

Afmeting van de golfplaten Kosten
1 – 10 m2 €500 – €600
11 – 20 m2 €600 – €700
21 – 30 m2 €700 – €750
31 – 50 m2 €750 – €800

 

Als jij niet-hechtgebonden asbest in je woning hebt en je wilt weten hoeveel het gaat kosten om het te laten verwijderen, dan kan je vrijblijvend gebruik maken van onze vergelijkingstool. Door jouw persoonlijke specificaties in te vullen kan je binnen een korte tijd een aantal offertes ontvangen van bedrijven bij jou in de buurt.

Voor wie is de subsidie?

De subsidie is bedoeld voor particulieren, (agrarische) bedrijven, non-profit organisaties en overheden. Jij moet degene zijn die de rekening betaalt (je moet dit ook kunnen bewijzen) en als je een aanvraag wilt indienen moet je er zorg voor dragen dat het bedrijf die de asbest verwijderd heeft dit ook doet.

 

Om hoeveel geld gaat het?

De subsidie wordt berekend per vierkante meter verwijderde asbest. Je kan voor elke vierkante meter €4,50 terugkrijgen van de overheid. Dit gaat tot een maximaal bedrag van €25.000 per adres en niet voor kleinere oppervlakten dan 35 vierkante meter.

Subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen

Er is helaas geen subsidie meer voor het plaatsen en installeren van zonnepanelen. Dit betekent niet dat er geen regeling is. Je kan namelijk de BTW terugvragen voor de gehele installatie kosten. Dat scheelt dus 21 procent.

Lokale subsidies

Ook is het altijd verstandig om na te gaan of er lokaal voor jou nog een potje beschikbaar is. Veel steden, provincies en gemeenten stellen geld beschikbaar voor energiebesparende maatregelen. Het is dus zeker de moeite waard dit na te gaan.

Laatste nieuws

Wanneer heb ik een vergunning nodig voor een verbouwing?

Ben je van plan om je woning te gaan verbouwen? Dan is