Informatie en advies over verbouwsubsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is er speciaal voor om particulieren en zakelijke gebruikers te stimuleren kleine energiebesparende werken (zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels) uit te voeren thuis of op het werk. De minister vind het belangrijk dat energie bespaard worden en CO2 uitstoot wordt teruggedrongen en met deze subsidie probeert hij iedereen te betrekken bij de omslag naar duurzamere energievoorziening.

De looptijd en het beschikbare bedrag

Je kan de subsidie dit jaar nog aanvragen vanaf 4 januari 09:00 uur tot en met 31 december 2016 17:00 uur. De gehele regeling loopt van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2020. Er is voor 2016 een totaal van €70 miljoen beschikbaar, dit bedrag wordt per jaar opnieuw vastgesteld. Tot en met 31 oktober zijn er 11306 aanvragen geweest en is er nog een €30 miljoen uitgegeven, dus er is nog genoeg geld beschikbaar dit jaar.

De voorwaarden

Het apparaat moet na 1 januari 2016 zijn aangeschaft en binnen je moet de subsidie aanvragen binnen 3 maanden na het sluiten van de koopovereenkomst. Het apparaat is al in gebruik en volledig betaalt op het moment van aanvraag. Je hebt een bon met de koopovereenkomst en jouw naam er op. Het apparaat is in Nederland geïnstalleerd en kan niet verwijderd worden binnen een jaar na de beslissing.

De subsidie zelf

Er bestaat een apparatenlijst die constant wordt bijgewerkt en aangepast. En het apparaat waar jij subsidie op wilt aanvragen dient hier op te staan. De hoogte van de subsidie hangt af van het apparaat, en deze bedragen kan je ook op de lijst vinden. Het is dus het beste om deze lijst te raadplegen als je één van de volgende energiebesparende maatregelen wilt nemen.

Zonneboilers

Zonneboilers gebruiken de zon om te helpen bij het opwarmen van je huis. Ze bestaan uit een zonnecollector, een warmtereservoir en een paar andere kleinere bestanddelen. Het water stroomt door een buis die door het licht van de zon (dus niet de warmte) wordt verwarmd. Van daar wordt het opgeslagen in een groot vat waar het blijft totdat het nodig is. Dan gaat het rechtstreeks naar de boiler die het water eventueel verder verwarmd.

Kosten zonneboilers

Als je geïnteresseerd bent in het installeren van een zonneboiler kan je aan de volgende tabel zeker wat hebben. Deze geeft de kosten weer van de verschillende soorten zonneboilers op de markt inclusief installatie en BTW.

Soort zonneboiler Gemiddelde kosten
Boiler 100 liter, 1 collector €2200
Boiler 100 liter, 2 collectoren €3000
Boiler 200 liter, 2 collectoren €3500
Boiler 300 liter, 3 collectoren €5000

Warmtepompen

Een warmtepomp haalt warmte uit de grond, de buitenlucht en het grondwater en gebruikt dit om je water op te warmen. Ze kunnen werken in samenwerking met een ketel en verzorgen zo je warme water en je verwarming.

Kosten warmtepompen

Warmtepompen zijn duur in de aanschaf, maar hebben een zeer hoog rendement. In de volgende tabel kan je de kosten zien van de verschillende warmtepompen. Dit is inclusief installatie en BTW.

Soort warmtepomp Prijs
Lucht – lucht warmtepomp €4000 – €8000
Hybride warmtepomp €5000 – €7000
Lucht – water warmtepomp €10.000 – €15.000
Water – water warmtepomp €15.000  – €20.000
Grond – water warmtepomp €15.000 – €25.000

Biomassaketels

Biomassaketels verwarmen het water, net als cv ketels, alleen verbrand deze geen gas, maar biomassa zoals pellets of houtsnippers. Er zit een voorraad biomassa in de ketel die naar de brander worden geleid, die het water opwarmt. De rook die hier bij vrijkomt wordt via een schoorsteen naar buiten geleid.

Kosten biomassaketel

Hier kan je zien hoeveel het gemiddeld kost om een biomassaketel te kopen en aan te leggen. Als leidraad kan je aannemen dat 1,8 kilo pellets voldoende is voor 1 m3 aardgas. 

Materiaal/diensten Kosten inclusief BTW
Biomassaketel €7500 – €10.000
Installatie €2500 – €5000
Pellets €0,30 per kilo

Pelletkachels

Een pelletkachel is een kachel die brandt op pellets. Pellets zijn biomassa brandstoffen gemaakt van bijvoorbeeld pulp van mais of soja. Ook zijn er pellets van zaagsel en snippers. Door deze in een speciale verbrandingskamer in de kachel te verbranden, genereer je warmte. Die warmte wordt via een ventilator naar buiten geblazen.

Kosten pelletkachel

De kosten van een pelletkachel verschilt per type, maar in de tabel beneden kan je zien wat de gemiddelde prijzen zijn. Soms moeten er nog extra werkzaamheden gedaan worden, deze worden ook in de tabel toegelicht.

Materiaal/diensten Kosten inclusief BTW
Pelletkachel €2500 – €4000
Installatie in bestaande schoorsteen €150 – €500
Inox buis €600 – €900
Nieuw rookkanaal €900 – €1500

Bespaar geld met onze vergelijkingstool

Ben je van plan één of meer van deze maatregelen te treffen? Maak dan gebruik van onze vergelijkingstool en ontvang binnen een korte tijd een aantal vrijblijvende offertes van bedrijven bij jou in de buurt. Het enige wat we nodig hebben is je locatie, je email adres en je specifieke wensen. Door deze offertes te vergelijken maak je makkelijk de juiste beslissing.

Laatste nieuws

Wanneer heb ik een vergunning nodig voor een verbouwing?

Ben je van plan om je woning te gaan verbouwen? Dan is