Informatie en advies over verbouwsubsidies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een kleine windturbine kan voor de eigenaar groene stroom opwekken en zijn eigenlijk vergelijkbaar met zonnepanelen. Beide wekken energie op zonder dat er vervuiling of broeikassen vrijkomen. Het is echter wel belangrijk dat je alleen een windturbine aanschaft als je ergens woont waar veel wind is. Alleen zelfs op winderige plekken levert het nog niet zo veel energie op dat het de uitstoot ontstaan bij de vervaardiging, plaatsing en afvalverwerking terug kan verdienen.

De kosten van het plaatsen van een windturbine

Het plaatsen van een kleine windturbine heeft nogal wat voeten in de aarde en het bedrag hiervoor kan aardig oplopen. Zo moet je onderzoeken hoe hard het gemiddeld waait bij jou, een bouwtechnisch onderzoek doen om te kijken of je dak de turbine kan tillen, het model kiezen, een vergunning aanvragen en je aan laten sluiten op de elektriciteit. Een windturbine zelf €600 tot duizenden euro’s kosten. En dat is nog exclusief de extra kosten zoals een windonderzoek, bouwtechnisch onderzoek en vergunningaanvraag. De technische levensduur van een windmolen is gemiddeld 20 jaar. Zelfs bij optimale omstandigheden verdien je je geld niet terug voordat de levensduur verstreken is. Je zal altijd geld moeten investeren. Een windmolen neem je dus niet om geld terug te verdienen, maar om het milieu.

Toch een windturbine?

Als je toch een windturbine aan wilt schaffen, wees dan slim en zorg dat je er het beste uithaalt. Plaats hem dus op je woning, in een open veld of op het dak van je flatgebouw zodat ze optimaal wind kunnen vangen. Het is het beste als de turbine gemiddeld in een windsterkte van 5,5 meter per seconde staat. In Nederland vind je dat in de provincies die aan de kust liggen en natuurlijk de Waddeneilanden.

Subsidie op kleine windturbine

Op dit moment bestaat er helaas geen landelijke subsidieregeling als je een kleine windmolen aan wilt schaffen. Maar in sommige gemeentes en provincies is er wel geld voor beschikbaar. Het is dus belangrijk dat je controleert bij jouw provincie of ze je kunnen helpen.

Groene leningen

In sommige gemeentes kan je ook hulp krijgen bij het aannemen van een groene lening. Dit zijn leningen die beschikbaar zijn voor energiebesparende groene projecten van particulieren, waar je een stuk minder rente over betaald. Ook dit zal je bij je gemeente na moeten vragen. Als je hier voor in aanmerking wilt komen, moet je wel minimale kosten hebben van €2500 en maximale kosten van €25000. De rente over de hele looptijd van de lening is dan ongeveer 3/3,5 procent.

Zakelijke subsidies

Bedrijven die investeren in een windmolen kunnen een aftrek krijgen van 44 procent. Dit is dus geen subsidie, maar extra aftrek bij de belasting. De maatregel heet Energie Investeringsaftrek en voor kleine windmolens is deze maximaal €3000.

 

Toch helpen met windenergie?

Voor de particulier is het dus niet rendabel om te investeren in een windturbine. Er zijn wel andere manieren waarop je groene energie kan opwekken of windenergie kan stimuleren. Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld een betere optie met een groter rendement, langere levensduur en meer energieopwekking. Je kan je steentje anders bijdragen door een groene energieleverancier te kiezen of grote windmolenparken te steunen. En als je toch een kleine windturbine wilt aanschaffen, doe dit dan alleen uit milieuovertuiging en als je in een gebied woont met voldoende wind.

Bespaar op de kosten van een nieuwe windturbine

Het plaatsen van een nieuwe windturbine vraagt een hoop planwerk en het vergelijken van offertes is daar één van. Door onze vrijblijvende vergelijkingstool te gebruiken kunnen wij je helpen met deze opgave. Door je locatie en wensen aan ons door te geven, zorgen wij dat je binnen een korte tijd een aantal offertes binnen krijgt van bedrijven in jouw buurt die dit voor je kunnen doen. Deze kan je makkelijk vergelijken zodat je een weloverwogen beslissing kan maken wat betreft je nieuwe windturbine.

Laatste nieuws

Wanneer heb ik een vergunning nodig voor een verbouwing?

Ben je van plan om je woning te gaan verbouwen? Dan is